Szef igrzysk w Tokio zrezygnował ze stanowiska. Jego słowa wywołały skandal

Yoshiro Mori, szef komitetu organizacyjnego Igrzysk Olimpijskich w Tokio, złożył rezygnację, tydzień po tym, jak jego seksistowskie komentarze na temat kobiet wywołały oburzenie na całym świecie.

Potwierdziły się doniesienia z 11 stycznia podawane przez japońską agencję informacyjną Kyodo. 83-letni Mori podczas posiedzenia zarządu Japońskiego Komitetu Olimpijskiego na początku lutego stwierdził, że zwiększenie liczby kobiet w zarządzie musiałoby się wiązać z "ograniczeniem czasu ich wypowiedzi" ponieważ "kobiety mają problem z ich zakończeniem". Dodał, że kieruje nimi "silne poczucie rywalizacji".

Zobacz wideo Igrzyska w Tokio przełożone. "Słuszna i odpowiedzialna decyzja"

Karolina Naja (z lewej), Beata Mikołajczyk i trener polskiej kadry kajakarek Tomasz KrykAneta Konieczna: zdrada gorsza niż rak. Trener odpowiada: 9 lat obrzucania błotem

Jego słowa wywołały burzę zarówno w Japonii, jak i za granicą.  MKOl w specjalnym oświadczeniu określił te wypowiedzi jako "absolutnie niewłaściwe". Prezes Toyoty, jednego z głównych sponsorów igrzysk, Akio Toyoda oznajmił, że komentarz przewodniczącego "różni się od naszych wartości i jest to godne ubolewania".

Mori rezygnuje z funkcji przewodniczącego komitetu organizacyjnego Igrzysk Olimpijskich w Tokio

Wypowiedzi Moriego wywołały również debatę publiczną na temat pozycji japońskich kobiet w polityce i na wysokich stanowiskach. Kraj ten w rankingu równości płci Światowego Forum Ekonomicznego zajmuje 121 miejsce. Całe zestawienie liczy 153 państwa.

W piątek Mori przeprosił za swoje słowa podczas spotkania zarządu Tokio 2021. - Moje nieodpowiednie uwagi spowodowały chaos i chciałbym przeprosić członków rady i zarządu, a także całą społeczność - powiedział były premier Japonii.

- Ważne jest to, żeby Igrzyska Olimpijskie odbyły się w lipcu. Jeśli mam być przeszkodą w ich realizacji, pozostając na tym stanowisko, to powinniśmy to zmienić. Igrzyska powinny być kontynuowane pod nowym przewodnictwem, dlatego ogłaszam dzisiaj, że ustępuje ze stanowiska przewodniczącego komitetu organizacyjnego - dodał Mori.

Bobslej Sylwii Smolarek i Julii SłupeckiejPolskie bobsleistki wystąpiły z błyskawicą Strajku Kobiet. Szybka cenzura

Komitet organizacyjny ma powołać panel - składający się z równej liczby kobiet i mężczyzn - w celu wyboru następcy. Faworytem do przejęcia funkcji przewodniczącego Komitetu Organizacyjnego Igrzysk Olimpijskich w Tokio był 84-letni Saburo Kawabuchi, były prezes tamtejszej federacji piłkarskiej, ale wycofał w piątek swoją kandydaturę.

Problemy przed IO w Tokio

To tylko jeden z problemów z organizacją igrzysk w Tokio. Ich start jest zaplanowany na 23 lipca, a koniec na 8 sierpnia. Nie ma jednak stuprocentowej pewności, że rzeczywiście się odbędą. Obecnie około 80 proc. Japończyków jest przeciwnych organizacji imprezy. Jest to spowodowane obawami o sytuację epidemiczną w kraju po zawodach.