Angielska federacja wydała oświadczenie po finale Euro 2020. "Niedopuszczalne"

Jak donosi "The Athletic", Angielska Federacja Piłkarska (FA) wszczęła śledztwo w sprawie zamieszek, które miały miejsce pod bramami stadiony Wembley przed i w trakcie finału Euro 2020 pomiędzy Włochami i Anglią oraz wydała oświadczenie, w którym potępiła zachowanie osób, które wdarły się na stadion.

Do skandalicznych scen doszło przed finałem Euro 2020: Anglia - Włochy. Wymknęły się one spod kontroli władz publicznych. Tłum ludzi demolował bramki i bez problemu radził sobie ze stewardami. Na stadion wdarła się grupa kibiców bez biletów, a ochrona miała ogromne problemy z ich zatrzymaniem. W tym "próbowali pomóc" inni kibice, choć jak widać na nagraniach z wewnątrz, nie był to odpowiedni sposób pomocy.

Zobacz wideo Kibice wdarli się na finał Euro 2020

Przeszywający serce list Rashforda po finale Euro. Przeszywający serce list Rashforda po finale Euro. "Chciałbym to wykrzyczeć"

W mediach społecznościowych opublikowano wideo, na którym widać, jak kibice bez biletów próbują przedostać się na teren stadionu. Jednym z nich był młody chłopak, zatrzymany przez innych cywilów, powalony na ziemię, a następnie kopany po głowie. Stewardzi momentalnie zareagowali, wynieśli przewróconego mężczyznę, próbując przywrócić porządek. Policja już zapowiedziała, że będzie szukać osób z nagrania. "Bandytyzm. Każdy, kto kopie kogoś w głowę, powinien zostać oskarżony o zabójstwo" - pisze "Sky Sports" cytując jednego z kibiców.

Atak angielskich fanów na Wembley poprzedziła cała masa skandalicznych zachowań, których dopuścili się na ulicach Londynu. Na nagraniach udostępnionych w mediach społecznościowych widać między innymi, jak angielscy kibice spalili włoską flagę. Fani demolują miasto, odpalają race, a nawet...biegają zupełnie nago.

FA wydał oświadczenie i wszczął śledztwo w sprawie zamieszek. "Zachowanie osób było niedopuszczalne, niebezpieczne i naruszyło obowiązujące protokoły"

Jak poinformował "The Atheltic", FA zapowiedział, że przeprowadzi "szczegółowe dochodzenie" w sprawie incydentów na stadionie Wembley przed i podczas niedzielnego finału Euro 2020 między Anglią a Włochami. Tysiące ludzi weszło na stadion Wembley ponad sześć godzin przed godziną 20:00, a Wembley Way było pełne śpiewających fanów i odpalających race. Metropolitan Police potwierdziła, że "mała liczba" osób naruszyła zabezpieczenia stadionu. FA później potępiła działania tych, którzy wdarli się na stadion.

Donnarumma po ostatnim karnym w finale Euro 2020Bohater Włoch wytłumaczył zachowanie po ostatnim karnym w finale Euro

W poniedziałek po południu FA wydała oświadczenie. "Przeprowadzimy pełny przegląd i dochodzenie w sprawie wydarzeń, które miały miejsce na stadionie Wembley przed i podczas finału UEFA Euro 2020. Odbędzie się to we współpracy z policją, władzami Londynu, Grupą Doradczą ds. bezpieczeństwa oraz interesariuszami związanymi z turniejem" - czytamy w oświadczeniu.

"Liczby związane z bezpieczeństwem i stewardami podczas finału UEFA Euro 2020 przekroczyły wymagania meczowe i były większe niż na jakichkolwiek innych wydarzeniach na stadionie Wembley. Jednak zachowanie osób, które nielegalnie wdarły się na stadion, było niedopuszczalne, niebezpieczne i całkowicie naruszyło obowiązujące protokoły bezpieczeństwa. Żaden steward ani pracownik ochrony nie powinien być narażony na tego typu zachowanie i dziękujemy im za wsparcie. Przepraszamy również wszystkich uczestników meczu, którzy doświadczyli bezprecedensowego poziomu publicznych zamieszek. Będziemy nadal współpracować z odpowiednimi władzami, aby zidentyfikować i podjąć działania przeciwko tym osobom, jeśli jest to tylko możliwe" - brzmi dalsza część komunikatu wydanego przez Angielski Związek Piłki Nożnej.

Chiellini zadedykował mistrzostw Europy Astoriemu. Chiellini zadedykował mistrzostw Europy Astoriemu. "Jest w naszych myślach i sercach"

Finał mistrzostw Europy wygrali Włosi, którzy po rzutach karnych pokonali Anglików 3:2. W regulaminowym czasie i po dogrywce był remis 1:1. Bohaterem karnych był Gianluigi Donnarumma, który obronił dwa strzały rywali. Bramkarz Włochów został również wybrany przez UEFA najlepszym zawodnikiem Euro. Reprezentacja Włoch po zwycięstwie w turnieju finałowym mistrzostw Europy zarobiła najwięcej ze wszystkich uczestników. Na konto Włoskiego Związku Piłki Nożnej wpłynie 34 mln euro.