Tęczowe banery podczas Euro 2020. Jest oświadczenie UEFA

UEFA zatwierdziła pojawienie się tęczowych flag na banerach reklamowych przy linii bocznej boiska. - "Mocno wierzymy w równe prawa dla wszystkich, co przekłada się na wspieranie społeczności LGBTQI+ w ramach naszej kampanii Równa Gra" - czytamy w oświadczeniu federacji.

UEFA nie wyraziła zgody na podświetlenie stadionu w Monachium w kolorach tęczy podczas meczu reprezentacji Niemiec z Węgrami. Wniosek został przedstawiony przez burmistrza Monachium i pojawił się kilka dni po tym, jak parlament na Węgrzech uchwalił ustawę ograniczającą uczniom dostęp do informacji na temat homoseksualizmu czy transseksualizmu.

Zobacz wideo Hiszpania wyszła z jednego kryzysu. "Wszyscy czują ulgę, Busquets się rozpłakał"

UEFA zgadza się na tęczowe flagi przy banerach reklamowych. Były już one m.in. przy okazji meczu Włochy – Austria

UEFA opublikowała oświadczenie, w którym informuje, że wyraziła zgodę na pojawienie się tęczowych flag na banerach reklamowych przy linii bocznej boiska. – "Każdy partner biznesowy może decydować o swoich przekazach, szacie graficznej i działaniach aktywizujących, a ich decyzje są w pełni wspierane przez UEFĘ. Mocno wierzymy w równe prawa dla wszystkich, co przekłada się na wspieranie społeczności LGBTQI+ w ramach naszej kampanii Równa Gra" – czytamy w oświadczeniu.

UEFA także potwierdziła, że "biorąc pod uwagę polityczny kontekst prośby miasta Monachium, musiała odrzucić tamtą prośbę". Obecnie trwa Miesiąc Dumy, obchodzony przez środowisko LGBT. Wsparcie za pośrednictwem zmiany kolorów w reklamach wyrazili tacy sponsorzy, jak Volkswagen, Heineken, Booking.com czy JustEat. Federacja z kolei bada potencjalne incydenty dyskryminacyjne w dwóch meczach rozgrywanych na Puskas Arenie w Budapeszcie.

Taka decyzja UEFY oznacza, że reklamy w tęczowych barwach będą widoczne na banerach przy linii bocznej boiska we wszystkich meczach 1/8 finału Euro 2020. Na ten moment federacja nie informuje, czy tak samo będzie w przypadku kolejnych faz tegorocznych mistrzostw Europy.

Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.