Euro 2012. Puby i restauracje na celowniku... sanepidu

?Dzień dobry. Państwa lokal został wytypowany na Euro 2012. Od teraz co miesiąc będziemy przychodzić z kontrolą?. Taką informację słyszą właściciele pubów i kawiarni, którzy znaleźli się na liście sanepidu. Trafiły na nią te miejsca, w których jest największe prawdopodobieństwo pojawienia się kibiców

POLECAMY - EURO 2012. CO NAJMNIEJ 11 UCZESTNIKÓW CHCE MIESZKAĆ W POLSCE! ZOBACZ KTO, GDZIE I JAK ZAMIESZKA [ZDJĘCIA]

- Ostatnio przyszła do nas kontrola sanepidu. Nie byłoby w tym nic nadzwyczajnego, gdyby nie informacja pani inspektor. Powodem wizyty było wytypowanie nas na Euro 2012. Na pytanie, co się z tym wiąże, usłyszałam, że jedynie dodatkowe kontrole. Na początku co miesiąc, a bliżej mistrzostw co dwa tygodnie - opowiada nam menedżerka jednej z restauracji w Gdyni.

Okazuje się, że nie tylko policja, szpitale i straż pożarna przygotowują się do przyszłorocznych mistrzostw. Sanepid także. W specjalnym zarządzeniu główny inspektor sanitarny nakazała m.in., aby w miastach, gdzie pojawią się kibice, wprowadzić wzmożone kontrole lokali gastronomicznych.

Jesteś kibicem z Trójmiasta? - to dlaczego jeszcze Cię nie ma na naszym Facebooku?? ?

- Celem działań jest zapewnienie bezpieczeństwa zdrowotnego gości i uniknięcie zbiorowych zatruć pokarmowych - informuje Regina Szymańska, z Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Gdańsku.

W Trójmieście wyznaczonych zostało około 160 obiektów, które zostaną objęte wzmożonym nadzorem. Wybrano je na podstawie wytycznych głównego inspektora sanitarnego. Podstawowym kryterium była możliwość pojawienia się większych grup kibiców. Wśród nich znalazły się przede wszystkim miejsca w obiektach sportowych i ich pobliżu, w centrach pobytowych drużyn, w hotelach UEFA Family oraz na dworcach kolejowych, lotnisku, a także na szlakach, którymi będą chodzić turyści w całym Trójmieście.

Wzmożone kontrole potrwają do połowy lipca. Nie będą znacznie się różnić od tych przeprowadzanych w zwykłym trybie.

- Będą one oczywiście zależały od rodzaju kontrolowanego obiektu. Jednak zwrócimy szczególną uwagę na przestrzeganie dobrych praktyk higienicznych i produkcyjnych, zachowanie łańcucha chłodniczego, przestrzeganie czystości i porządku w obiekcie i najbliższym jego otoczeniu, dbałość o stan zdrowia i higienę personelu, bezpieczne usuwanie odpadów oraz jakość wody - wyjaśnia Szymańska.

Dzięki akcji co najmniej 160 lokali na pewno stanie się superczystych i bezpiecznych.

- Pytanie tylko, co z pozostałymi. Na Głównym Mieście, przy stadionie, wszystko będzie lśnić. A co się będzie działo na Oruni, tam kontroli przez pół roku nie będzie? - zastanawiają się restauratorzy z Gdańska.

Sanepid rozwiewa jednak te obawy.

- Pozostałe obiekty będą kontrolowane zgodnie z realizowanym na bieżąco harmonogramem urzędowych kontroli - zaznacza Szymańska.

STADIONY NICZYM STATKI KOSMICZNE. ZOBACZ ROZŚWIETLONE ARENY EURO 2012 [ZDJĘCIA]

Więcej o:
Copyright © Agora SA