Świetna walka i zwycięstwo Andrzeja Fonfary!

Polak Andrzej Fonfara zdobył pas WBC International wagi półciężkiej. W sobotę pokonał w pięknym stylu przez techniczny nokaut Julio Chaveza Jr. Meksykanin nie wyszedł do dziesiątej rundy.

Chavez chciał rozstrzygnąć walkę na początku starcia. Polował na decydujący cios. Prawdziwa wojna rozgorzała w drugiej rundzie. Obaj rywale próbowali się przełamać. Chavez wyraźnie polował lewym hakiem na wątrobę Polaka. Fonfara krył to miejsce i odpowiadał cios za cios.

W trzeciej rundzie Meksykanin zaskoczył "Polskiego Księcia" potężnym prawym, ale nie zraziło to naszego rodaka, który niemal każdą akcję kończył lewym sierpem. Chavez za wszelką cenę dążył do zwarcia, ale dobra praca nóg Fonfary nie pozwalała zrealizować rywalowi jego celu. W czwartej rundzie Chavez znów ruszył do ostrego ataku i zaczął spychać Fonfarę na liny. Tak samo było w piątej rundzie. Fonfara znalazł na to sposób i potrafił z bliska posłać krótki hak bądź prawy podbródek. W szóstym starciu Polak koncertowo rozbijał oponenta lewym prostym.

Na początku siódmej rundy podrażniony ciągłymi atakami głową z drugiej strony, "Polski Książę" lekko uderzył Meksykanina barkiem. Dał pretekst, a sędzia ringowy natychmiast to wykorzystał, odbierając Polakowi punkt. Na szczęście to nie wytrąciło Polaka z rytmu.

Decydująca okazała się dziewiąta runda. Od jej początku Polak dominował, a na minutę przed końcem huknął lewym sierpowym, posyłając rywala na deski. Meksykanin chwilę siedział zamroczony, potem wstał, nim sędzia doliczył do ośmiu. Meksykanin do końca starcia próbował pokazać, że doszedł do siebie, lecz gdy zabrzmiał gong na przerwę i usiadł na stołku, opuściły go wszystkie siły. Nie wyszedł do starcia numer dziesięć. Polak utonął w objęciach swojego zespołu.

- Teraz chcę rewanżu z Adonisem Stevensonem. Dziś zasłużyłem sobie na to - powiedział szczęśliwy Polak.

Stevenson to mistrz świata wagi półciężkiej WBC. Fonfara przegrał z Kanadyjczykiem na punkty w maju ubiegłego roku.

Więcej na Bokser.org

źródło: Okazje.info

Więcej o: