Jedz jak Novak Djoković

Jeden z najlepszych tenisistów na świecie Novak Djoković wierzy, że prawidłowe odżywianie to bardzo ważny składnik sukcesu. Jeśli wierzycie Djokoviciowi, teraz możecie jeść tak, jak on. Oto przepisy, które Serb poleca w swojej książce "Serve to Win"
Śniadanie Djokovicia Śniadanie Djokovicia mensfitness.com

Śniadanie

- Ciało potrzebuje cukru. Zwłaszcza fruktozy, cukru znajdującego się w owocach, warzyw i, przede wszystkim, miodu - tłumaczy Serb i prawie każdy dzień swojego sezonu rozpoczyna od miodu, owoców i płatków owsianych.

Musli

Składniki na 2 porcje:

1 filiżanka bezglutenowych płatków owsianych,

0,5 filiżanki suszonej żurawiny,

0,5 filiżanki złotych rodzynków,

0,5 filiżanki nasion dyni lub słonecznika,

0,5 filiżanki siekanych migdałów.

Wszystko zmieszać w misce, spożywać z mlekiem ryżowym lub migdałowym oraz bananami, jagodami lub krojonym jabłkiem. Jeśli musisz, użyj naturalnego słodzika.

Obiad Djokovicia Obiad Djokovicia mensfitness.com

Obiad

- W trakcie dnia chcę, żeby moje ciało miało maksymalnie dużo energii. Gdy jem węglowodany z niewielką ilością białka, mówię mojemu ciała: potrzebuję energii - tłumaczy Serb i żywi się przede wszystkim węglowodanami i warzywami.

Bezglutenowa pasta primavera

Składniki na 4 porcje:

2 łyżki stołowe oliwy z oliwek extra virgin,

2 ząbki czosnku, drobno posiekane,

1 żółty kabaczek, przepołowiony wzdłuż i cienko pokrojony w półksiężyce,

1 cukinia, przepołowiona wzdłuż i cienko pokrojona w półksiężyce,

0,5 kiści szparagów, ciętych, skrojonych ukośnie,

4 filiżanki pasty ryżowej,

1/4 filiżanki suszonych na słońcu pomidorów + nieco więcej do przyozdobienia,

1/4 łyżeczki do herbaty soli morskiej,

2 łyżki stołowe tartego sera wegańskiego, na posypkę (opcjonalnie),

siekane świeże zioła, np. pietruszka albo bazylia (opcjonalnie).

Na dużą patelnię saute wrzucić na średni ogień oliwę z oliwek i zostawić na pięć minut, aż zacznie wydzielać zapach. Dodać skrojone kabaczka, cukinię oraz szparagi i - od czasu do czasu mieszając - kontynuować, aż zmiękną (ok. 8 minut). W międzyczasie, w dużym garnku ugotować makaron. Odcedzić. Dodać do niego składniki z patelni i dobrze wymieszać. Dodać pomidory i sól. Przyprawić można wegańskim serem, podawać z ziołami i dodatkowymi pomidorami.

Sałatka z awokado

Składniki na 4 porcje:

4 filiżanki rukoli,

2 filiżanki sałaty mieszanej mesclun,

1 filiżanka opłukanej białej fasoli,

1 średni ogórek, obrany, cienko pokrojony w półksiężyce,

1 duże, dojrzałe awokado, przepołowione i cienko pokrojone,

1/4 filiżanki nasion słonecznika.

Sos:

2 łyżki stołowe octu balsamicznego,

1 łyżka stołowa musztardy Dijon,

1/4 łyżeczki do herbaty miodu,

2 łyżki stołowe oliwy z oliwek extra virgin,

sól morska, do smaku,

12 plastrów wędzonego łososia (opcjonalnie).

W dużej misce sałatkowej wymieszać rukolę, sałaty, fasolę i ogórka. Dodać połowę sosu. Można przyozdobić słonecznikiem, awokado i łososiem.

Kolacja Djokovicia Kolacja Djokovicia mensfitness.com

Kolacja

- W nocy nie potrzebuję energii, więc przy kolacji powiem ciału: "musisz naprawić cały ten bałagan, więc proszę, weź te proteiny i zrób, co trzeba" - tak Serb zapowiada wysokoproteinowe, ubogie w węglowodany danie z ryby, kurczaka lub chudej, karmionej trawą wołowiny.

Labraks (okoń morski) z mango i papajową salsą

Składniki na 6 porcji:

Do marynaty:

1/4 filiżanki świeżego soku z limonki (z 2-3 limonek),

4 łyżki stołowe + 1 łyżeczka do herbaty oliwy z oliwek extra virgin,

2 łyżki stołowe świeżego oregano, dobrze posiekanego,

0,5 łyżeczki do herbaty mielonego kminku,

1/4 łyżeczki do herbaty sproszkowanego chili (opcjonalnie),

1/4 łyżeczki do herbaty soli morskiej,

680 dkg labraksa, red snappera lub filetu z karmazyna,

2 limonki, pokrojone w łódeczki (opcjonalnie).

Do mangowej salsy:

1 duże, pół dojrzałe mango, obrane, wydrążone i pokrojone na kawałki ok. 1,25 cm,

1 duża, dojrzała papaja, obrana i pokrojona na kawałki ok. 1,25 cm,

0,5 czerwonej cebuli, pokrojonej w drobną kostkę,

1/4-1/2 chili serrano, drobno pokrojonego (opcjonalnie),

2 łyżki stołowe drobno pokrojonej świeżej kolendry,

0,5 filiżanki obranej i drobno skrojonej wędzonej czerwonej papryki (najlepiej wędzić samemu),

0,5 filiżanki świeżo wyciśniętego soku z limonki,

sól morska, do smaku.

Zmieszać sok z limonki, 3 łyżki stołowe plus 2 łyżeczki oliwy z oliwek, oregano, kminek, chili i sól w wysokiej misce. Dodać rybę i przykryć tą mieszanką. Przykryć miskę folią i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę, najlepiej do trzech godzin. Żeby zrobić salsę, wrzucamy do miski mango, papaję, czerwoną cebulę, kolendrę, wędzoną czerwoną paprykę i sok z limonki. Doprawiamy solą i też wstawiamy do lodówki. Teraz trzeba dobrze rozgrzać grill lub żelową grillową patelnię. Ostrożnie wlać pozostałe 2 łyżeczki oliwy. Wyjąć rybę z marynaty i wrzucić na grilla. Gotować 4-5 minut, dopóki nie zrobi się jędrny i nie nabierze koloru. Jeśli trzeba, usunąć ości. Przybrać salsą i łódeczką z limonki.

Zupa marchwiowo-imbirowa

Składniki na 6 porcji:

1 dobrze skrojona żółta cebula,

90 dag (1 torebka) grubo siekanej organicznej marchwi

4 zmielone ząbki czosnku

1 liść wawrzynu

2 łyżki stołowe świeżego imbiru, startego

7-8 filiżanek wywaru z warzyw

1/4 łyżeczki do herbaty gałki muszkatałowej

1/4 łyżeczki do herbaty soli morskiej, do smaku.

W dużym naczyniu, na średnim ogniu, podgrzać cebulę aż zmięknie i zacznie wydzielać aromat (ok. 8 minut). Dodać marchew, czosnek, wawrzyn, imbir i kontynuować przez 20 minut. Dodać wywar i gotować na wolnym ogniu. Marchew i cebula mają zmięknąć (ok. kolejnych 20 min). Zdjąć z ognia, wyrzucić wawrzyn. Ostrożnie przelać zupę do robota kuchennego. Używać trybu pulsowania, dopóki dobrze się nie wymiesza i nie przybierze konsystencji puree. Doprawić gałką i solą. Przelać do talerzy i podawać gorącą. Można dodać jeszcze trochę imbiru lub skórki (zest) pomarańczy.

Przekąska Djokovicia Przekąska Djokovicia mensfitness.com

Przekąska

Borówkowo-migdałowo-maślany Smoothie

Składniki na 4 porcje:

2 filiżanki mrożonych borówek,

1 mrożony banan,

2 łyżki stołowe migdałowego masła,

1 filiżanka świeżego szpinaku,

2 filiżanki niesłodzonego mleka migdałowego.

W dużym blenderze bardzo dokładnie zmiksować borówki, banana, masło, szpinak i mleko. Nalać do czterech szklanek i od razu podawać.

Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.