- Ciało potrzebuje cukru. Zwłaszcza fruktozy, cukru znajdującego się w owocach, warzyw i, przede wszystkim, miodu - tłumaczy Serb i prawie każdy dzień swojego sezonu rozpoczyna od miodu, owoców i płatków owsianych.
Musli
Składniki na 2 porcje:
1 filiżanka bezglutenowych płatków owsianych,
0,5 filiżanki suszonej żurawiny,
0,5 filiżanki złotych rodzynków,
0,5 filiżanki nasion dyni lub słonecznika,
0,5 filiżanki siekanych migdałów.
Wszystko zmieszać w misce, spożywać z mlekiem ryżowym lub migdałowym oraz bananami, jagodami lub krojonym jabłkiem. Jeśli musisz, użyj naturalnego słodzika.
- W trakcie dnia chcę, żeby moje ciało miało maksymalnie dużo energii. Gdy jem węglowodany z niewielką ilością białka, mówię mojemu ciała: potrzebuję energii - tłumaczy Serb i żywi się przede wszystkim węglowodanami i warzywami.
Bezglutenowa pasta primavera
Składniki na 4 porcje:
2 łyżki stołowe oliwy z oliwek extra virgin,
2 ząbki czosnku, drobno posiekane,
1 żółty kabaczek, przepołowiony wzdłuż i cienko pokrojony w półksiężyce,
1 cukinia, przepołowiona wzdłuż i cienko pokrojona w półksiężyce,
0,5 kiści szparagów, ciętych, skrojonych ukośnie,
4 filiżanki pasty ryżowej,
1/4 filiżanki suszonych na słońcu pomidorów + nieco więcej do przyozdobienia,
1/4 łyżeczki do herbaty soli morskiej,
2 łyżki stołowe tartego sera wegańskiego, na posypkę (opcjonalnie),
siekane świeże zioła, np. pietruszka albo bazylia (opcjonalnie).
Na dużą patelnię saute wrzucić na średni ogień oliwę z oliwek i zostawić na pięć minut, aż zacznie wydzielać zapach. Dodać skrojone kabaczka, cukinię oraz szparagi i - od czasu do czasu mieszając - kontynuować, aż zmiękną (ok. 8 minut). W międzyczasie, w dużym garnku ugotować makaron. Odcedzić. Dodać do niego składniki z patelni i dobrze wymieszać. Dodać pomidory i sól. Przyprawić można wegańskim serem, podawać z ziołami i dodatkowymi pomidorami.
Sałatka z awokado
Składniki na 4 porcje:
4 filiżanki rukoli,
2 filiżanki sałaty mieszanej mesclun,
1 filiżanka opłukanej białej fasoli,
1 średni ogórek, obrany, cienko pokrojony w półksiężyce,
1 duże, dojrzałe awokado, przepołowione i cienko pokrojone,
1/4 filiżanki nasion słonecznika.
Sos:
2 łyżki stołowe octu balsamicznego,
1 łyżka stołowa musztardy Dijon,
1/4 łyżeczki do herbaty miodu,
2 łyżki stołowe oliwy z oliwek extra virgin,
sól morska, do smaku,
12 plastrów wędzonego łososia (opcjonalnie).
W dużej misce sałatkowej wymieszać rukolę, sałaty, fasolę i ogórka. Dodać połowę sosu. Można przyozdobić słonecznikiem, awokado i łososiem.
- W nocy nie potrzebuję energii, więc przy kolacji powiem ciału: "musisz naprawić cały ten bałagan, więc proszę, weź te proteiny i zrób, co trzeba" - tak Serb zapowiada wysokoproteinowe, ubogie w węglowodany danie z ryby, kurczaka lub chudej, karmionej trawą wołowiny.
Labraks (okoń morski) z mango i papajową salsą
Składniki na 6 porcji:
Do marynaty:
1/4 filiżanki świeżego soku z limonki (z 2-3 limonek),
4 łyżki stołowe + 1 łyżeczka do herbaty oliwy z oliwek extra virgin,
2 łyżki stołowe świeżego oregano, dobrze posiekanego,
0,5 łyżeczki do herbaty mielonego kminku,
1/4 łyżeczki do herbaty sproszkowanego chili (opcjonalnie),
1/4 łyżeczki do herbaty soli morskiej,
680 dkg labraksa, red snappera lub filetu z karmazyna,
2 limonki, pokrojone w łódeczki (opcjonalnie).
Do mangowej salsy:
1 duże, pół dojrzałe mango, obrane, wydrążone i pokrojone na kawałki ok. 1,25 cm,
1 duża, dojrzała papaja, obrana i pokrojona na kawałki ok. 1,25 cm,
0,5 czerwonej cebuli, pokrojonej w drobną kostkę,
1/4-1/2 chili serrano, drobno pokrojonego (opcjonalnie),
2 łyżki stołowe drobno pokrojonej świeżej kolendry,
0,5 filiżanki obranej i drobno skrojonej wędzonej czerwonej papryki (najlepiej wędzić samemu),
0,5 filiżanki świeżo wyciśniętego soku z limonki,
sól morska, do smaku.
Zmieszać sok z limonki, 3 łyżki stołowe plus 2 łyżeczki oliwy z oliwek, oregano, kminek, chili i sól w wysokiej misce. Dodać rybę i przykryć tą mieszanką. Przykryć miskę folią i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę, najlepiej do trzech godzin. Żeby zrobić salsę, wrzucamy do miski mango, papaję, czerwoną cebulę, kolendrę, wędzoną czerwoną paprykę i sok z limonki. Doprawiamy solą i też wstawiamy do lodówki. Teraz trzeba dobrze rozgrzać grill lub żelową grillową patelnię. Ostrożnie wlać pozostałe 2 łyżeczki oliwy. Wyjąć rybę z marynaty i wrzucić na grilla. Gotować 4-5 minut, dopóki nie zrobi się jędrny i nie nabierze koloru. Jeśli trzeba, usunąć ości. Przybrać salsą i łódeczką z limonki.
Zupa marchwiowo-imbirowa
Składniki na 6 porcji:
1 dobrze skrojona żółta cebula,
90 dag (1 torebka) grubo siekanej organicznej marchwi
4 zmielone ząbki czosnku
1 liść wawrzynu
2 łyżki stołowe świeżego imbiru, startego
7-8 filiżanek wywaru z warzyw
1/4 łyżeczki do herbaty gałki muszkatałowej
1/4 łyżeczki do herbaty soli morskiej, do smaku.
W dużym naczyniu, na średnim ogniu, podgrzać cebulę aż zmięknie i zacznie wydzielać aromat (ok. 8 minut). Dodać marchew, czosnek, wawrzyn, imbir i kontynuować przez 20 minut. Dodać wywar i gotować na wolnym ogniu. Marchew i cebula mają zmięknąć (ok. kolejnych 20 min). Zdjąć z ognia, wyrzucić wawrzyn. Ostrożnie przelać zupę do robota kuchennego. Używać trybu pulsowania, dopóki dobrze się nie wymiesza i nie przybierze konsystencji puree. Doprawić gałką i solą. Przelać do talerzy i podawać gorącą. Można dodać jeszcze trochę imbiru lub skórki (zest) pomarańczy.
Borówkowo-migdałowo-maślany Smoothie
Składniki na 4 porcje:
2 filiżanki mrożonych borówek,
1 mrożony banan,
2 łyżki stołowe migdałowego masła,
1 filiżanka świeżego szpinaku,
2 filiżanki niesłodzonego mleka migdałowego.
W dużym blenderze bardzo dokładnie zmiksować borówki, banana, masło, szpinak i mleko. Nalać do czterech szklanek i od razu podawać.