F1. Boullier ustąpił ze stanowiska dyrektora wyścigowego McLarena

Zespół McLaren po odejściu Erica Boulliera wprowadził nową strukturę zarządzającą. Dyrektorem sportowym został Gil de Ferran.

Pomimo wielkich nadziei związanych z sezonem 2018 stajni z Woking nie udało się zbliżyć do realizacji ambitnych planów, jakie zakładały nawiązanie walki z trzema czołowymi zespołami.

Zespół plasuje się dopiero na szóstym miejscu w klasyfikacji konstruktorów i ma na koncie dwa bardzo rozczarowujące występy w Grand Prix Francji oraz Grand Prix Austrii.

We wtorek McLaren oficjalnie poinformował o tym, iż rezygnację z funkcji dyrektora wyścigowego złożył Eric Boullier. Dymisja Francuza została przyjęta przez dyrektora wykonawczego McLaren Group – Zaka Browna. Jednocześnie w zespole zdecydowano się na prowadzenie nowej struktury zarządzającej.

W ekipie zostanie utworzone stanowisko dyrektora sportowego, które obejmuje dwukrotny mistrz serii CART triumfator Indy 500 – Gil de Ferran. Zadaniem Brazylijczyka będzie maksymalizacja efektywności pakietu wyścigowego zespołu. Simon Roberts, dyrektor operacyjny McLaren Racing, będzie kontrolował procesy produkcji, inżynierii oraz logistyki. Andrea Stella został mianowany dyrektorem do spraw osiągów, a jego obowiązki skoncentrują się na nadzorowaniu operacji na torze.

Uzasadniając wprowadzenie zmian personalnych Brown powiedział: „Osiągi bolidu MCL33 nie pokrywały się z oczekiwaniami osób związanych z McLarenem, zwłaszcza naszych lojalnych fanów. Wina nie leży po stronie setek zaangażowanych i ciężko pracujących kobiet i mężczyzn”.

„Nasze kłopoty mają charakter systemowy i strukturalny. Uporanie się z nimi wymaga wprowadzenia poważnych zmian wewnątrz zespołu. Wraz z dzisiejszym komunikatem zaczynamy proces eliminowania tych problemów i stawiamy pierwszy krok w drodze do odbudowania formy. Chciałbym wykorzystać tę okazję, by w imieniu swoim i całego zespołu podziękować Ericowi za jego pracę i wkład w McLarena i życzyć mu pomyślności w dalszej karierze” – wyjaśniał amerykański menedżer.

Boullier dodał: „Jestem bardzo dumny z tego, że przez cztery ostatnie lata mogłem pracować z tak wspaniałym zespołem. Zdaję sobie sprawę z tego, że nadszedł właściwy czas, by ustąpić ze stanowiska. Chcę życzyć McLarenowi wszystkiego najlepszego w sezonie 2018 i kolejnych”.

Więcej o F1 czytaj na f1wm.pl >>

• F1. Klasyfikacja MŚ kierowców