Sport.pl

RPA 2010. Sędzia Roberto Rosetti zakończył karierę

Włoski sędzia międzynarodowy Roberto Rosetti ogłosił w czwartek zakończenie kariery. Zaznaczył, że jego decyzja nie ma nic wspólnego z bramką strzeloną ze spalonego, którą uznał w meczu Argentyna - Meksyk.
42-letni Rosetti był znanym i cenionym arbitrem. Prowadził między innymi finał Euro 2008.

W pamięci kibiców zapisze się jednak negatywnie. W 26. minucie meczu 1/8 finału pomiędzy Argentyną i Meksykiem Rosetti uznał gola zdobytego przez Carlosa Teveza, mimo tego że napastnik był na ewidentnej pozycji spalonej. Był to jeden z największych błędów sędziowskich na mundialu w RPA. Argentyna wygrała 3:1 i awansowała do ćwierćfinału.

- Rozczarowanie związane z mistrzostwami świata nie wpłynęło na moją decyzję - zaznaczył Rosetti, który nie został wyznaczony do sędziowania żadnego z ćwierćfinałów.





Więcej o: