Sport.pl

Jest oficjalna decyzja dotycząca powtórzenia pierwszego meczu finałowego PlusLigi. Sędzia został ukarany

W poniedziałek rozstrzygnęła się sprawa błędu sędziowskiego, który wpłynął na losy pierwszego spotkania finałowego PlusLigi między ZAKSĄ Kędzierzyn-Koźle a ONICO Warszawa. Wynik starcia został utrzymany, w związku z czym gospodarze wygrali 3:2.

Poniżej treść komunikatu Polskiej Ligi Siatkówki:

W opinii merytorycznej przedstawionej przez Zespół Kwalifikatorów, sygnowanej przez Pana Grzegorz Jacynę, Przewodniczącego Zespołu, czytamy m.in:

4. w secie 5 przy stanie 14:13 dla ONICO Warszawa S1 popełnił błąd oceny odbicia piłki, dokonując zmiany swej pierwotnej prawidłowej decyzji polegającej na kontynuowaniu gry na decyzję nieprawidłową/błędną tj. uznanie pierwszego odbicia piłki przez zawodnika ONICO (Łukasik) za błędne co nastąpiło po zakończeniu rozegranej akcji oraz konsultacji z sędzią S2;
5. przyjęcie zagrywki palcami przez zawodnika ONICO Warszawa (Łukasik) było w Opinii Zespołu kwalifikatorów odbiciem podwójnym ale przy pierwszej piłce zespołu nie jest błędem odbicia zgodnie z przepisami gry w piłkę siatkową (PGPS p.9.2, 9.3) (...)
11. w opinii Zespołu Kwalifikatorów błąd, o którym mowa powyżej nie jest podstawą do powtarzania rozegrania zawodów sportowych, zgodnie z PGPS błędy sędziego/sędziów jakie zaistniały w zakresie oceny przebiegu gry nie są bowiem podstawą do ingerencji ze strony Członków Jury, Supervisorów lub następnie Organów Weryfikujących zawody w ich rezultat końcowy także celem zmiany rezultatu zawodów, pragniemy zauważyć, że po zaistniałym zdarzeniu oraz po udzieleniu sankcji zawodnikowi ZAKSA Kędzierzyn (Kaczmarek) zespół ONICO Warszawa prowadził nadal 15:14 w secie 5, posiadał piłkę meczową i w dalszym ciągu miał możliwość rozstrzygnięcia niniejszego spotkania sportowo na swoją korzyść;

Z kolei w ocenie przygotowanej przez Wydział Sędziowski PZPS (z wyłączeniem Przewodniczącego Wydziału Pana Wojciecha Maroszka) czytamy m.in:

„Wydział Sędziowski PZPS pragnie jednocześnie potwierdzić, że ocena zaistniałych zdarzeń w trakcie ww. zawodów PLS jest zgodna z opinią Zespołu Kwalifikatorów PL + LSK wskazaną w załączonym piśmie. (...) Wydział Sędziowski PZPS potwierdza tym samym, że błąd sędziowski w zakresie oceny odbicia zaistniał jednakże nie jest on w naszej ocenie podstawą do powtarzania niniejszych zawodów o co wnioskował zespół ONICO Warszawa.

Dodatkowo Zespół Kwalifikatorów zajął stanowisko w kwestii zgodności wyniku w secie 4 meczu ZAKSA – ONICO z 27 kwietnia:

„9. w kwestii kontroli zgodności wyniku zawodów (set 4) zdarzenie to uznajemy jako zaistniałe i trwające od stanu 11:6 (co wynika z zapisów historii zdarzeń w protokole elektronicznym) aż do końca seta 29:27, a faktycznie do stanu 30:27, co nie zostało w praktyce zakwestionowane w trakcie trwania tego seta przez wszystkich uczestników zawodów (komisja sędziowska wraz z protokolantem E-SCO, komisarz PLS, statystycy, trenerzy, zawodnicy, obsługa tablicy wyników (...) itp. – w praktyce aż do zakończenia zawodów. Jeżeli były jakieś wcześniejsze próby zgłoszenia tej kwestii to nie były one widoczne i/lub wyeksponowane w trakcie trwania transmisji TV.

W ocenie Zespołu Kwalifikatorów nie zachowano powszechnie czujności w tej kwestii ale powyższe nie wypaczyło rezultatu zawodów, bowiem 4 set został wygrany przez zespół ONICO Warszawa, pozostaje jedynie po stronie organu weryfikacyjnego (PLS) kwestia czy dokonać zmiany rezultatu tego seta na 25:22 dla zespołu ONICO Warszawa czy też utrzymać stan punktowy zaewidencjonowany w protokole zawodów, tj. 29:27. W fazie play-off rezultaty punktowe poszczególnych setów a także wynik zawodów w setach nie są jednak elementem mającym wpływ na klasyfikację końcową, gdzie brana jest pod uwagę wyłącznie liczba zwycięstw z poszczególnych spotkań.”

Po analizie materiału od komisarza PLS, wysłuchaniu opinii ekspertów w sprawach sędziowskich, zgromadzeniu wszystkich dostępnych materiałów dotyczących tych kontrowersji, Główny Komisarz wydał decyzję w przedmiocie weryfikacji zawodów (w załączniku), która została ogłoszona zgodnie z przepisami Regulaminu Profesjonalnego Współzawodnictwa w Piłce Siatkowej w formie komunikatu. Od decyzji w przedmiocie weryfikacji zawodów, ogłoszonej w formie komunikatu, ONICO Warszawa będzie ewentualnie mogło odwołać się do Sądu Odwoławczego przy PZPS.

Jednocześnie Zarząd Polskiej Ligi Siatkówki informuje o konsekwencjach związanych z negatywną oceną pracy osób w trakcie meczu finałowego ZAKSA – ONICO w dniu 27 kwietnia:

– Pierwszy sędzia spotkania, Pan Wojciech Maroszek, został zawieszony do końca sezonu 2018/19 oraz został pozbawiony wynagrodzenia za pracę w kwietniu 2019 roku;

– W związku niedopełnieniem obowiązków służbowych na meczu ONICO Warszawa – ZAKSA Kędzierzyn-Koźle w dniu 27-04-2019 roku, Protokolant Elektroniczny został zawieszony w rozgrywkach PlusLigi do 30 grudnia 2019 roku;

– PLS wystosowała wniosek o ukaranie gracza ZAKSY Kędzierzyn-Koźle Łukasza Kaczmarka do Rzecznika Dyscyplinarnego Polskiego Związku Piłki Siatkowej.

– Przede wszystkim bardzo przepraszam cały klub ONICO Warszawa oraz wszystkich kibiców siatkówki za błąd, który popełnił arbiter w trakcie pierwszego meczu finału PlusLigi – podkreśla Paweł Zagumny, prezes Polskiej Ligi Siatkówki SA. – Dodatkowo pragnę wyjaśnić, że po agresywnym zachowaniu gracza ZAKSY Kędzierzyn-Koźle Łukasza Kaczmarka moją intencją było szybkie ukaranie gracza. Niestety, ze względu na zmianę przepisów, w tym sezonie jest możliwe ukaranie gracza przez Zarząd PLS. Obecna procedura postępowania wynika z zapisów Ustawy o Sporcie oraz aktów wewnętrznych PZPS i PLS. Zawiadomiłem więc zgodnie z procedurą Rzecznika Dyscyplinarnego Polskiego Związku Piłki Siatkowej, licząc na jak najszybsze wyciągnięcie konsekwencji wobec gracza.

Więcej o:
Komentarze (31)
Jest oficjalna decyzja dotycząca powtórzenia pierwszego meczu finałowego PlusLigi. Sędzia został ukarany
Zaloguj się
  • mer-llink

    Oceniono 13 razy 9

    Czy to ZespółkKwalifikatorów pisze tak bełkotliwie po polsku, bez znaków interpunkcyjnych, za to z nadmiarem urzedniczych frazesów?
    Czy też raczej Pan Żurnalista sprawozdający nam orzeczenia Dygnitarzy Siaitkówki tak sobie z błedami i niefrasowbliwie z zasadami polskiej pisowni poczynał?
    Jak by tam było: gamoń na gamoniu.

  • darek638

    Oceniono 10 razy 8

    Czy ktoś wie ile razy można odbić tzw. pierwsze odbicie?
    Czy Paweł Zagumny całkiem niedawno był dyrektorem
    w ONICO(obojętnie jak to się wtedy nazywało ale to był ten klub)?

  • kuku666

    Oceniono 7 razy 7

    Kompromitacja działaczy.

  • antypopisowiec

    Oceniono 5 razy 5

    Niech Pan Gacek popatrzy sobie na powtórki jak przyjął piłkę Łukasik. To nie było przyjęcie podwójne ale potrójne. Piłka przeleciała mu przez palce , odbiła się od przedramienia i głowy. Jeżeli to jest prawidłowe przyjęcie to ja jestem szach perski.

  • anonimowykomentator

    Oceniono 11 razy 3

    Czyli "sędzia odebrał Wam zwycięstwo, ale to nie jest podstawa do powtórzenia meczu". Ciekaw jestem co musiałoby się stać :)

  • qznia

    Oceniono 2 razy 2

    A Lechia - Legia będzie powtórzony?
    Na samych premiach za mistrzostwo od sponsorów Lechia traci 600.000 zł
    Do tego mecze w LM
    szansa na awans do grupowej LE
    szansa promocji graczy
    itd?
    Sędzia z Warszawy sędziował warszawskiemu klubowi.
    W siatke da się powtórzyc wypaczony mecz, a w piłkę nozną nie?

  • el.pistolero

    Oceniono 2 razy 2

    Czyli coś w stylu: operacja się udała, pacjent zmarł. Kabaret.

  • mamutus

    Oceniono 2 razy 2

    Ten werdykt przypomina mi słynną historie skazańca, który został skazany na karę śmierci przez ścięcie łepetyny. Sułtan obiecał mu skróceniu kary o połowę, jeżeli przyzna się do zbrodni. Skazaniec oczywiście się przyznał, więc sułtan kazał mu ściąć jedynie pół głowy.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX