PZPS wydał oświadczenie w sprawie zatrzymania autokaru z polskimi siatkarzami w Iranie

Po meczu Polska - Iran biało-czerwoni nie mogli wrócić do hotelu, ponieważ utknęli w olbrzymim korku złożonym z fetujących kibiców. Tę sytuację stara się wyjaśnić Polski Związek Piłki Siatkowej.

Polscy siatkarze przegrali w sobotę 2:3 z Iranem. Biało-czerwoni chcieli wrócić po meczu do hotelu, jednak powrót został im utrudniony przez perskich kibiców. 3,5 kilometrową trasę do miejsca noclegu polska drużyna pokonała w dwie godziny. Na drodze autobusu stanęli irańscy fani, którzy fetowali zwycięstwo swojego teamu. Choć dla pojazdu wyznaczono eskortę najpierw dwóch, a następnie czterech pojazdów policji, to funkcjonariusze nie mogli zaprowadzić porządku.

Zobacz wideo

Co ciekawe, Irańczycy wyjechali z hali później niż Polacy, a gdy biało-czerwoni dotarli do hotelu, to ich sobotni rywale byli już po kolacji. Sprawę wyjaśnia Polski Związek Piłki Siatkowej:

Polski Związek Piłki Siatkowej cały czas monitoruje i prowadzi działania w związku z wydarzeniem, jakie miało miejsce po sobotnim meczu Iran - Polska (15 czerwca 2019 w Urmii, Iran), polegającym na znacznym, bo ponad godzinnym, wydłużeniu czasu powrotu polskich siatkarzy do hotelu. Tłum fetujących zwycięstwo kibiców utrudniał sprawny przejazd autobusu z polską drużyną z miejsca rozegrania spotkania. Według informacji PZPS podobna sytuacja miała miejsce także dzień wcześniej i dotyczyła reprezentacji Kanady

- napisano w oświadczeniu. Dalej czytamy: - Niezwłocznie po wydarzeniu podjęto niezbędne działania w celu wyjaśnienia sytuacji. Nastąpiła konsultacja z nadzorującym turniej przedstawicielem Międzynarodowej Federacji Piłki Siatkowej (FIVB) i organizatorami z ramienia irańskiej federacji siatkarskiej, którzy przeprosili za wynikające ze zdarzenia niedogodności. PZPS wystosował jednocześnie zdecydowany w treści list do centrali FIVB. Od momentu wyjazdu kadry narodowej do Iranu PZPS pozostawał w stałym kontakcie z reprezentacją, FIVB oraz MSZ, mając na względzie przede wszystkim bezpieczeństwo polskich siatkarzy.

Kolejny turniej Siatkarskiej Ligi Narodów polscy siatkarze zagrają w Mediolanie. Już teraz wiadomo, że w składzie znaleźli się m.in. Maciej Muzaj, Karol Kłos, Bartosz Kwolek czy Bartosz Bednorz.