Siatkówka. Podwójny mistrz świata zostaje w Jastrzębskim Węglu

Dawid Konarski przedłużył kontrakt z obecnie 3. zespołem w PlusLidze, Jastrzębskim Węglem. Zawodnik zostanie w drużynie na kolejny rok.
Zobacz wideo

Dawid Konarski to uznany polski atakujący. Zawodnik ma na swoim koncie dwa złote medale mistrzostw świata zdobyte w 2014 i 2018 roku. W karierze klubowej trzykrotnie zwyciężał w mistrzostwach kraju (dwukrotnie z ZAKSĄ Kędzierzyn-Koźle, raz z Asseco Resovią Rzeszów), wywalczył także srebro rozgrywek Ligi Mistrzów i Puchar Polski. W Jastrzębskim Węglu występuje od sezonu 2018/2019 po roku spędzonym w tureckim Ziraacie Bankasi Ankara. Jest aktualnie 11. najskuteczniejszym zawodnikiem na swojej pozycji w PlusLidze.

- Cieszę się, że zostaję na następny sezon w Jastrzębskim Węglu. Klub jest świetnie zorganizowany, panuje w nim fajna atmosfera i tutaj zawsze walczy się o najwyższe cele. Do tego mamy wspaniałych kibiców, którzy na każdym kroku nas wspierają. Mam nadzieję, że zarówno w tym, jak i przyszłym sezonie będziemy mogli sprawić im i sobie dużo radości. Projekt, który trwa będzie kontynuowany, co gwarantuje walkę o najwyższe laury. Dlatego chcę być nadal częścią tej drużyny i pomóc w osiągnięciu założonych celów – mówi w rozmowie ze stroną klubową Dawid Konarski.

- Dla mnie jako prezesa jest to bardzo dobra informacja, że dwukrotny mistrz świata chce pozostać w naszym klubie na dłużej. Jest to potwierdzenie, że zawodnik klasy światowej dobrze ocenia Klub, jego funkcjonowanie i widzi on tutaj dla siebie szansę walki o najwyższe cele. Jestem dumny, że taki zawodnik jak Dawid chce realizować siatkarskie marzenia i cele w Jastrzębskim Węglu – dodaje Adam Gorol, prezes zarządu Jastrzębskiego Węgla.

Jastrzębski Węgiel jest obecnie 3. siłą PlusLigi. Zespół prowadzony przez nowego trenera, Roberto Santilliego, traci do wiceliderów stawki z Warszawy tylko jeden punkt, mając jednocześnie 4 zapasu nad 4. w zestawieniu Aluron Virtu Warta Zawiercie. Jastrzębianie wygrali 12 z 15 meczów w sezonie 2018/2019. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.