Sport.pl
  
Aplikacja Fotball LIVE
  POBIERZ

Wraca sprawa Emiliano Sali. FIFA zamierza surowo ukarać Cardiff City

Sprawa tragicznej śmierci Emiliano Sali wciąż ma swoje smutne reperkusje. Władze Cardiff City nie zamierzają zapłacić Nantes kwoty za transfer zawodnika, mimo że nakazała im to FIFA. Strony uparcie pozostają przy swoim, choć nie jest wykluczone, że światowa federacja już wkrótce podejmie zdecydowanie kroki, a Cardiff City będzie musiało liczyć się z poważnymi karami, łącznie z zakazem trasnferowym.

Emiliano Sala podpisał kontrakt z Cardiff City w styczniu 2019 roku, a Nantes miało otrzymać za napastnika 15 milionów funtów. Argentyńczyk nie zadebiutował jednak w nowych barwach. 21 stycznia Sala zginął w wypadku awionetki, która spadła do kanału La Manche. 

Cardiff City kontra FIFA. Klub nie zamierza płacić za transfer zmarłego Emiliano Sali 

Cardiff City nie chciało zapłacić wspomnianych 15 milionów funtów, gdyż twierdziło, że w momencie katastrofy napastnik nie był jeszcze oficjalnie ich zawodnikiem. Innego zdania było FC Nantes. Spór rozwiązała (przynajmniej pozornie) FIFA, która nakazała Walijczykom wpłacić na konta francuskiego klubu 5,3 miliona funtów, czyli równowartość pierwszej raty za transfer Sali. "The Bluebirds" nie zgodzili się z takim postanowieniem i złożyli odwołanie do Sportowego Sądu Arbitrażowego w Lozannie.

Jak donosi "The Telegraph" kierownictwo Cardiff City twierdzi, że tragiczna śmierć Sali oznaczała dla klubu straty w wysokości 17 milionów funtów, a więc - ich zdaniem - nie może być już mowy o przelaniu Nantes jakichkolwiek pieniędzy. Co więcej, według Walijczyków nieprawidłowości związane z tragicznym lotem Sali obciążają francuską stronę.

FIFA uważa, że ustalenie odpowiedzialności za śmierć Sali nie należy do jej kompetencji i domaga się uregulowania należności między klubami. "The Telegraph" sugeruje, że kierownictwo Cardiff zamierza jednak obstawać przy swoich argumentach. A to może doprowadzić do sytuacji, w której światowa federacja wytoczy przeciw klubowi z Wysp naprawdę ciężkie działa. W grę wchodzi bowiem zakaz transferowy na trzy kolejne okna. 

Puchar Ligi Angielskiej. Liverpool - Arsenal 5:5 ( karne 5:4)

Więcej o:
Komentarze (7)
Wraca sprawa Emiliano Sali. FIFA zamierza surowo ukarać Cardiff City
Zaloguj się
  • dex_pl

    Oceniono 4 razy 4

    Należałoby najpierw ustalić, czy kontrakt został podpisany. Jeżeli został - to w kontrakcie jest jasno opisany warunek płatności - i tyle. A tymczasem mamy takie kwiatki jak decyzja FIFA - po której można wnioskować, że tylko 25% zawodnika było własnością Cardiff :D Jak kontrakt podpisany to zapłata się należy, jak nie - to nic się nie należy - i tyle, sprawa prosta. I negocjacje nie mają tu nic do rzeczy - póki nie ma papieru podpisanego.

  • wesslingharald

    Oceniono 3 razy -3

    Towar zamówiony - nie dostarczony. Nie płacić.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX