Sport.pl

Aplikacja Fotball LIVE
  POBIERZ

Rangersi wściekli po karze od UEFA. "Trzymajcie się z dala od naszego stadionu i klubu"

Klub Rangers FC zareagował na karę, jaką otrzymał od UEFA za zachowanie swoich fanów. - Glasgow Rangers to piłkarze i kibice reprezentujący różne kultury i środowiska. Jeśli ktoś tego nie rozumie, Glasgow Rangers nie jest drużyną dla niego - powiedział prezes Rangersów. Szkoci zagrają w najbliższy czwartek z Legią Warszawa w rewanżowym meczu 4. rundy eliminacji Ligi Europy na częściowo zamkniętym stadionie.

Igor Lewczuk o meczu Legia Warszawa - Glasgow Rangers:

Rangers FC zostało ukarane przez UEFA za zachowania fanów podczas meczu 3. rundy eliminacji Ligi Europy. W efekcie ich stadion podczas rewanżowego spotkania 4. rundy eliminacji LE z Legią Warszawa będzie częściowo zamknięty.

UEFA nie miała litości dla Rangersów. Zachowania ich fanów podczas spotkania 3. rundy eliminacji LE z  St. Joseph's z Gibraltaru oceniła jako "rasistowskie" i "sekciarskie". Federacja postanowiła zareagować i ukarała szkocki klub. Ich stadion Ibrox będzie częściowo zamknięty podczas rewanżowego meczu 4. rundy eliminacji LE z Legią Warszawa. Spotkanie to zaplanowano na przyszły czwartek o godzinie 20:45.

Rangers z Legią na częściowo zamkniętym stadionie

Rangers FC będą musieli zagrać z Legią Warszawa na częściowo zamkniętym stadionie. - Rangers FC muszą wyłączyć z użytku nie mniej niż 3000 miejsc - taka część stadionu będzie zamknięta dla lokalnych fanów - informuje portal legia.net. Na razie nie wiadomo, które sektory stadionu będą puste. Szkockie media donoszą, że Rangersi z powodu kary od UEFA stracą około 100 tys. funtów. W czwartek Legia zremisowała z Rangers FC 0:0 w pierwszym meczu 4. rundy eliminacji Ligi Europy.

Zarząd szkockiego klubu wydał mocne oświadczenie w reakcji na decyzję UEFA. - Zarząd Rangers wielokrotnie apelował o właściwe zachowanie na trybunach. Niestety prośby te nie zostały wysłuchane. Większość dobrych i przyzwoitych kibiców zapłaci surową karę za działania mniejszości - czytamy w oświadczeniu.

"Glasgow Rangers to piłkarze i kibice reprezentujący różne kultury i środowiska. Jeśli ktoś tego nie rozumie, Glasgow Rangers nie jest drużyną dla niego"

- Mamy nadzieję, że winni, którzy ściągnęli konsekwencje UEFA, zastanowią się nad szkodami, jakie wyrządzili. Jeśli ktokolwiek z kibiców nie jest w stanie zachowywać się w cywilizowany sposób, niech trzyma się z dala od stadionu Ibrox i naszego klubu. Szkodzicie klubowi, wyrządzając krzywdę zespołowi i pozostałym kibicom - dodano.

- Glasgow Rangers to piłkarze i kibice reprezentujący różne kultury i środowiska. Jesteśmy razem, gdy wspieramy nasz klub. Jeśli ktoś tego nie rozumie, Glasgow Rangers nie jest drużyną dla niego i nie ma tu dla niego miejsca - powiedział z kolei prezes klubu z Ibrox, Dave King.

Komentarze (27)
  • 0zatkaokakao0

Oceniono 8 razy 8

A ja myślałem cały czas, że Rangers w 3 rudzie grali z Duńczykami....

• gunston

Oceniono 14 razy 8

Próżno oczekiwać podobnej reakcji ze strony zarządów polskich klubów piłkarskich. Ci zamiast walczyć z chuliganami wolą wysyłać swoich prawników i walczyć z UEFA. Trzymają więc z chuliganami albo się ich boją. Na jedno wychodzi.

• marcin.ka

Oceniono 10 razy 6

Ale ku...wa co oni zrobili ?? Dowiem sie ?

• piter1978

Oceniono 10 razy 6

Pomijając wszystkie aspekty tej sprawy dziwi mnie jedna rzecz.UEFA miala ostro reagowac na rasizm wiec co to za kara zamkniecie 3000 miejsc na obiekcie liczacym tych miejsc 50000...troche kpina... U nas caly obiekt byłby zamkniety na minimum 3 spotkania...

• magneto27

Oceniono 10 razy 2

Na pewno powiedział GLASGOW RANGERS, czy może RANGERS?
    NIE MA KLUBU GLASGOW RANGERS. JEST TYLKO RANGERS F.C i ewentualnie Celtic GLASGOW.

• kalbaro74

Oceniono 4 razy 0

F..k UEFA!!!

• 1group

Oceniono 6 razy 0

Co oni z tym "rasizmem i sekciarstwem"? Przecież w Rangersach multum piłkarzy kolorowych.

• samochodemwszedzie

Oceniono 7 razy -1

To tak w temacie że na zachodzie jest super nie ma wypadków nie ma normalnych czyli oddanych fanatycznie kibiców i są sami lewacy otóż nie tam też są fragmenty normalności nie sama Kolonia i strefy no-go!

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX