Sport.pl

Prezes Lechii Gdańsk wydał mocne oświadczenie po meczu z Legią Warszawa. "Chciałbym podziękować Zbigniewowi Bońkowi"

Adam Mandziara, prezes Lechii Gdańsk, wydał specjalne oświadczenie po meczu z Legią Warszawa. Gdańszczanie przegrali 1:3, a w trakcie meczu sędzia Daniel Stefański podjął kilka kontrowersyjnych decyzji. "Będziemy wnioskować do władz PZPN o nieobsadzanie pana Stefańskiego w meczach naszego zespołu".

Prezes Lechii Gdańsk Adam Mandziara na początku oświadczenia podziękował prezesowi PZPN Zbigniewowi Bońkowi, który publicznie przeprosił Lechię za błąd sędziego Stefańskiego.

Na wstępie, z dużym szacunkiem chciałbym podziękować Panu Prezesowi Zbigniewowi Bońkowi za bezstronną postawę wobec zaistniałych okoliczności oraz zajęcie zdecydowanego stanowiska wobec wszelkich kontrowersyjnych zdarzeń w trakcie trwania sobotniego meczu. Absolutnie zgadzam się z opinią Pana Prezesa Bońka, że w sytuacji zaistniałej w pierwszych minutach meczu, bezdyskusyjnie należał się drużynie Lechii rzut karny i czerwona lub przynajmniej żółta kartka dla zawodnika Legii. Sytuacja ta miała niewątpliwy wpływ na dalszy przebieg meczu.

Mandziara skrytykował za to Przewodniczącego Kolegium Sędziowskiego Zbigniewa Przesmyckiego, który ocenił, że decyzja sędziego Daniela Stefańskiego była słuszna.

Natomiast, odnosząc się do słów Pana Zbigniewa Przesmyckiego, Przewodniczącego Kolegium Sędziowskiego, chciałbym podkreślić, że opowiadanie bajek to specjalność Braci Grimm, a nie osoby pełniącej tak odpowiedzialną funkcję. Jeżeli Szef Sędziów akceptuje i daje przyzwolenie na takie karygodne błędy swoich podopiecznych, to znaczy, że może nie jest odpowiednią osobą na tym stanowisku. Dotyczy to również konfabulacji na temat miejsca zamieszkania Pana Daniela Stefańskiego. Od wczoraj wiemy, że Pan Stefański od wielu lat mieszka na stałe w Warszawie, a nie w Bydgoszczy, i skoro to nie miało znaczenia, to dlaczego ten fakt był ukrywany przed publicznością?

Całe oświadczenie prezesa Lechii Gdańsk Adama Mandziary

Lechia Gdańsk przegrała z Legią Warszawa 1:3 i traci do niej trzy punkty w tabeli ekstraklasy, Do zakończenia sezonu zostały cztery kolejki. Lechia zagra w nich z: Cracovią (wyjazd), Zagłębiem Lubin (dom), Lechem Poznań (wyjazd) i Jagiellonią Białystok (dom). Legia zmierzy się z: Piastem Gliwice (dom), Pogonią Szczecin (dom), Jagiellonią Białystok (wyjazd) i Zagłębiem Lubin (dom).

Komentarze (184)
  • adigi

Oceniono 22 razy 10

hahaha
    najpierw prezes PZPN przeprasza prezesa klubu, który przerżnął najważniejszy mecz w sezonie, potem prezes klubu dziękuje prezesowi PZPN za wstawiennictwo.
    panowie ładnie sobie piją z dziubków.
    tylko, że konsekwencje będą takie, że w następnych meczach Lechii sędziowie będą ze strachu patrzeć przez palce na to co wyprawiają piłkarzyki Lechii (4:3 w Szczecinie to będzie pikuś)
    natomiast w meczach Legii też ze strachu będą dyktować karne przeciwko Legii nawet po faulach 5 metrów przed polem karnym.
    już kiedyś taki mecz w Gdańsku przerabialiśmy a Musiał tłumaczył się, że mu śnieg linię pola karnego zasłonił :D

• azifafello

Oceniono 16 razy 10

Po raz - Boniek stanął po stronie Lechii. Co w sumie nie dziwne, przecież mecz oglądał z loży razem z władzami Lechii, to co miał powiedzieć?
    Po dwa - przez ostatnie kilka dni czytałem opinie różnych sędziów (anonimowych i nie), i dzielą się one mniej-więcej równo po połowie.
    Po trzy - skoro Lechia potrzebuje karnego i czerwonej kartki dla zawodznika (w niejednoznacznej sytuacji) by spróbować wygrać mecz, to trochę smutne. Trzeba było na boisku udowodnić, że się jest lepszym, a to akurat zrobiłą Legia.

• maszar

Oceniono 15 razy 9

typowa mentalność Kalego;
    o wydrukowanym na korzyść betonów meczu z Pogonią ani się nie zająknął...

• kaweolg

Oceniono 16 razy 8

Jak Kali dostać 3 punkty z kapelusza (mecz w Szczecinie) to jest cisza i ok, a jak Kalemu zabrać 3 punkty (mecz z Ległą) to skandal na cały kraj. Ot robienie z ludzi debili.

• leszekmrowa

Oceniono 20 razy 8

Przede wszystkim, to Mandziara powinien przeprosić swoich kibiców za to jak Lechia grała z Legią. Taktyka- strzelić gola, cofnąć się i murować własną bramkę sprawdza się ze słabymi drużynami- Legia obnażyła tą taktykę :-) Ba, Mandziara powinien podziękować Bogu za ten błąd sędziego, bo gdyby teoretycznie strzelili bramkę z karnego już w 3 minucie, to Legia miałaby więcej czasu na strzelanie kolejnych bramek słabiutkiej Lechii... No i oburzony pan prezes będąc konsekwentnym powinien przeprosić kibiców Pogoni, Wisły Płock czy Rakowa za to, że przez skandaliczne sędziowanie na korzyść Lechii ich drużyny zostały pozbawione punktów czy awansu w PP. Gdzie wtedy byłeś panie prezesie- dałbym sobie rękę uciąć, że skakałeś z radości po tamtych meczach :-)))

• wlodzimierz.il

Oceniono 10 razy 8

A te trzy bramki to też wina sędziego?

• ultrasik4

Oceniono 26 razy 8

Największy wpływ na wynik miało to że byliście słabsi i w drugiej połowie Legia was niszczyła, więc skończcie to biadolenie o tym jak to bardzo was oszukano. Trochę samokrytyki a nie zganiac wszystko na sędziego !

• accojti

Oceniono 15 razy 7

Odpier.....cie się wreszcie od tej Legii. Ile można słuchać tych waszych jęczeń ? Swoją drogą to niesamowite jak można żyć nienawiścią. Na inne mecze w tej mieścinie przychodzi 8-12 tys a na znienawidzonego rywala 25. Gdyby nie "myk" z zagrożeniami (?!) to byłoby 40 tys. Chyba, że kibolstwo w takiej liczbie w Gdańsku jest zagrożeniem somo dla siebie. Tyle luda, toć pozabijaliby się nie mają doświadczenia w takiej liczbie w jednym miejscu. Stefański to pikuś, trzeba oglądać mecze Legii (wszystkie) i zobaczyć co wyrabiają Złotek, Frankowski, Musiał czy Marciniak. Tam to się drukuje. Frankowski to mój "ulubieniec".
    Poza tym Lechia cienka, trochę dymu bez ognia. Przez cały mecz strzelili RAZ ( JEDEN !!!!) celnie.Z czym do ludzi ? Jak sędzia może wypaczyć w taki sposób mecz ? Rozumiem, że jest 1-1 w 90 minucie i dyktuje karnego z kapelusza albo nie uznaje prawidłowo strzelonej bramki. No, można powiedzieć, że wypaczył wynik meczu. Ale tu ?
    Ogarnijcie się trochĘ i niech wam będzie...
    TAK, SĘDZIA WAS PRZEKRĘCIŁ, PREZEZ BONIEK MA RACJĘ, PREZEZ MANDZIARA TEŻ, NALEŻAŁ SIĘ RZUT KARNY I CZERWONA KARTKA DLA JĘDRZEJCZYKA, KARNY I KARTKA DLA REMY"ego, LEPIEJ ?
    No, inaczej nie bylibyście sobą...
    Bulba

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX