Prezes Zagłębia Sosnowiec źle oceniony. Straci stanowisko?

Zbigniew Drążkiewicz, prezes hokejowego Zagłębia prawdopodobnie nie uzdrowi finansów klubu. W piątek może pożegnać się ze stanowiskiem.
Kondycja hokejowego Zagłębia wciąż pozostawia wiele do życzenia. Zawodnicy kończą właśnie okres tzw. treningów na sucho, czyli poza lodowiskiem. W czasie ostatnich tygodni hokeiści nie mogli się jednak skoncentrować tylko na pracy. W kasie Zagłębia znowu zabrakło pieniędzy na wypłaty.

Miasto, które jest właścicielem klubu, postanowiło dofinansować spółkę 500 tysiącami złotych. - Dzięki tej kwocie klub powinien zniwelować zadłużenie wobec drużyny do zera, a ta w spokoju rozpocząć - już po urlopach - pracę na lodzie - mówi Agnieszka Czechowska-Kopeć, wiceprezydent Sosnowca odpowiedzialna m.in. za sport.

W ubiegłym tygodniu pisaliśmy, że przyszłość hokejowego Zagłębia jest zagrożona. Radni nie wykluczali, że wróci pomysł likwidacji jednego z klubów, które wspiera miasto, czyli hokejowego lub piłkarskiego Zagłębia.

- Podczas czwartkowej sesji Rady Miasta prezydent Kazimierz Górskich jeszcze raz zapewnił, że tak się nie stanie. Tradycja, dorobek obu klubów nie mogą pójść na marne - przypomina Czechowska-Kopeć.

Słowa prezydenta nie oznaczają jednak, że dla Zagłębia idą dobre czasy. - Pieniędzy wciąż brakuje. Jeżeli nie znajdą się sponsorzy, którzy odciążą miasta w utrzymaniu klubów to trudno myśleć o silnych zespołach i sukcesach - dodaje.

Prezes Drążkiewicz - który na razie nie pochwalił się podpisaniem umowy ze sponsorem - budował zespół wierząc, że miasto tylko w tym roku dofinansuje klub kwotą ponad 2 milionów złotych. Tych pieniędzy na razie nie ma.

W środę pracę Drążkiewicz oceniła rada nadzorcza spółki. Z naszych informacji wynika, że wypadł słabo. - Potwierdzam, ale to jeszcze nie oznacza, że straci stanowisko. Taką decyzję może podjąć walne zgromadzenie spółki. Decyzja w tej sprawie może zapaść już w piątek - dodaje Czechowska-Kopeć.

Dodajmy, że w czwartek Polski Związek Hokeja na Lodzie poinformował, które kluby otrzymały licencję na grę w ekstralidze w sezonie 2012/13.

Z naszego regionu są to JKH GKS Jastrzębie, GKS Tychy oraz HC GKS Katowice. Zagłębie ma czas na uzupełnienie dokumentów do 25 lipca. Licencję dostanie najwcześniej 7 sierpnia.

hokej i wszystko inne... Cały sport na Śląsku na Facebooku Śląsk - Sport.pl »