Carpaccio z gęsi, krewetki, rostbeef - all inclusive w gdańskiej strefie kibica

W Gdańsku urzędnicy pilnują, aby minimalna ilość alkoholu dla kibica prestiżowego podczas Euro 2012 wynosiła w sumie trzy piwa, dwie lampki wina i trzy kieliszki wódki. Ale ma być ?zapas na wypadek większego zużycia?!

POLECAMY - SHAKIRA, SARA CARBONERO I INNE HISZPAŃSKIE WAGS ZAMIESZKAJĄ NAD POLSKIM MORZEM! [ZDJĘCIA]

- Proponujemy oglądanie spotkań i codzienne imprezy w strefie Prestiż, które porównałbym do wczasów "all inclusive". Kibic wchodzi do strefy o godz. 12 w dzień i może przebywać do 1 w nocy, a w tym czasie je i pije do woli - mówi Marcin Wojciechowski, wicedyrektor Miejskiego Ośrodka Sportu i Rekreacji w Gdańsku (MOSIR).

Pij, ile chcesz

Dla VIP-ów w Gdańsku za blisko 600 tys. zł spółka cateringowa dostarczy wyżywienie i napoje. Za pakiet Prestiż dla trzeba jednak zapłacić 800 zł za dzień. Co dostaniemy w zamian? Alkohole, jakie dusza zapragnie: "barmani bez limitów, ale w sposób odpowiedzialny serwować będą alkohol osobom pełnoletnim w ilościach nie powodujących stanu odurzenia". Minimalna ilość alkoholu na osobę to 3 małe piwa, 2 kieliszki wina (po 150 ml), 3 kieliszki wódki, ale musi być zapas "na wypadek większego zużycia".

Czy będziesz kibicować w strefie kibica? oceń na Facebooku Trojmiasto.Sport.pl! +1? ?

I jedz wykwintne dania

Pakiet obejmuje również szeroką ofertę dań.

Na rozgrzewkę, bo na dwie godziny przed meczem lub inną atrakcją dnia: startery, desery, do wyboru pieczona sola w cieście, polędwiczki wieprzowe w sosie gorgonzola, tagliatelle z selerem naciowym i łososiem, farfalle z cukinią). A także coś z zestawu: łosoś faszerowany pomarańczami i szpinakiem, roladki z sandacza nadziewane borowikami, tatar z łososia w otoczeniu grzybków marynowanych, rostbeef z musem chrzanowym, jajka przepiórcze z czarnym kawiorem na grzance, carpaccio z gęsi z konfiturą morelową i aromatycznym sosem żubrówkowo- pieprzowym.

Do tego chrupiące sałaty z parmezanem, sałatka z gorgonzolą i inne. Korniszonki, grzanki, bułeczki, masełka smakowe - szczypiorkowe, pietruszkowe i czosnkowe.

Jak również przyrządzane na miejscu szyjki rakowe z białym winem, krewetki tygrysie na muszlach z limonką, itd. Weźmy dodatki: szparagi pod beszamelem, kluski kaszubskie, chłodnik litewski. Sery przeróżne, desery lodowe, pucharki owoców, ciasta i musy.

W przerwie meczu wpadają przekąski zimne: salami z serem i oliwką, kawałki melona owinięte szynką prosciutto i oprószone parmezanem, trójkąty z łososiem wędzonym, kanapka z indykiem, żurawiną i rukolą, itd.

Dwie godziny po zakończeniu meczu czas na przekąski ciepłe: polędwiczki wieprzowe z pomidorem suszonym, plastry bekonu pieczonego w otoczeniu śliwki, crostini z pomidorem i mozzarellą, roladki z soli z paluszkami krabowymi na szpadce,

pizzerina z bekonem, grilowane mini kiełbaski śląskie. A dla głodnych bogracz z mięsem wołowym i papryką.

Przez cały czas bufet regionalny: np. plince z bałtyckim łososiem wędzonym i kwaśną śmietanką, płatki wędzonej gęsi, bałtycki łosoś faszerowany szpinakiem podany z sałatką z rukoli, roladki z sandacza nadziewane borowikami.

Czy warto zapłacić 800 zł, by dostać się do strefy Prestiż? Wolne miejsca jeszcze są.

Gdzie zagra drużyna marzeń Euro 2012? W Polsce czy na Ukrainie?

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.