Sport.pl

Tyson Fury - Deontay Wilder. WBC wydało oficjalne oświadczenie ws. rewanżu!

Kibice boksu na całym świecie czekają na kolejne starcie Tyson Fury - Deontay Wilder. Federacja WBC wydała oficjalne oświadczenie ws. rewanżu.

Tyson Fury zremisował w starciu z Deontayem Wilderem, które odbyło się na początku grudnia 2018 roku. Obaj pięściarze od tej pory mówili o chęci stoczenia rewanżowego pojedynku. Jednak jak podała organizacja WBC na pewno nie odbędzie się on jako kolejny. - Wilder potwierdził chęć wzięcia udziału w rewanżu, a Fury stoczy inną walkę i stanie do rewanżu w późniejszym terminie - czytamy w oświadczeniu.

Do walki Fury - Wilder dojdzie jesienią?

Druga walka Fury - Wilder ma odbyć się jesienią. Obaj prawdopodobnie w maju stoczą po jeszcze jednej walce z innym rywalem. Kolejnym przeciwnikiem Fury'ego może zostać Joseph Parker. Jego promotor David Higgins przyznał, że żadnej propozycji ze strony obozu Fury'ego jeszcze nie było. Zaznaczył jednak, że jeżeli takowa napłynie, to z Parkerem i spółką poważnie się nad nią zastanowią.

- Gdyby warunki się zgadzały, to Joseph zaboksowałby z Furym w swoim najbliższym występie. Niektórzy powiedzą, że to zła walka dla Joe, ponieważ Fury to bardzo niewygodny rywal. I trochę się z tym zgadzamy. Joe i ja uważamy Fury'ego za najlepszego na świecie zawodnika wagi ciężkiej - stwierdził promotor.

- Naszym zdaniem jest lepszy niż Joshua i Wilder. Ale boks to taki biznes, w którym ryzyko oznacza zysk. Joe ma dwójkę małych dzieci, liczących poniżej dwóch lat. Musi zapewnić rodzinie dobrobyt - dodał. Fury podpisał niedawno kontrakt ze stajnią Top Rank, z którą współpracuje też Parker. Nie wiadomo na razie, kiedy stoczy pierwszą walkę pod jej banderą. Więcej o boksie na bokser.org